Vad är mode?

Vad är mode?

Mode, som på latin heter modus, betyder ungefär sätt, fason, rytm, mått, gräns; något som har med tidens rytm och smak att göra, alltså om man översätter det till dagens språk – något som är modernt.  Ordet används framförallt när man pratar om kläder, vilket klädmode det är som gäller. Man kan även säga stil

Mode, som på latin heter modus, betyder ungefär sätt, fason, rytm, mått, gräns; något som har med tidens rytm och smak att göra, alltså om man översätter det till dagens språk – något som är modernt. 

Ordet används framförallt när man pratar om kläder, vilket klädmode det är som gäller. Man kan även säga stil eller trend. 

I rådande mode så ser vi vad tidsandan återspeglar och vilka ideal som är just nu. Vi kan se detta inom både kläder, arkitektur, målarkonst och musik. 

Mode genom historien 

När man pratar om mode historia så börjar tidräkningen inte vid Kristi födelse, utan drygt tusen år senare. Man pratar även om epoker som renässansen, barocken och rokokon.  

Dessa tre har gemensamt att epokerna har olika gemensamma stildrag – alltså ett särskilt mode. På senare år så har dessa så kallade epoker blivit allt kortare och trenderna svischar i dag förbi så fort att man ibland inte ens hinner uppfatta dem innan de är ute igen. 

På 1900-talet så varade ett mode oftast i omkring tio år. Till exempel 20-talets utsmyckade masker, eller 70-talets utsvängda jeans. Det brukar dock vara så att mode och trender kommer tillbaka. I dag är det till exempel åter populärt med utsvängda byxor och sjuttiotals vibbar. 

Designers 

Förr så var det ofta kungligheter, adeln eller överklassen som var dem som drev modet framåt.  

Det vanliga folket gjorde sitt bästa för att efterlikna idealen och på det sättet blev de naturliga trendsättare. 

Lite senare så blev det istället enskilda individer som förde modets utveckling framåt och det är också dessa individer som blivit grundstenarna till dagens stora modehus.  

Idag är det Coco Chanel, Louis Vuitton och Yves Saint Laurent som är stora modehus och som håller årliga catwalkvisningar som andra klädkedjor kan inspireras av. 

Media 

De stora modetidningarna har idag också en stor inverkan på folks uppfattning om mode. De rapporterar de senaste trenderna hela tiden. Två giganter är ELLE och Vogue, och de har upplagor i nästan alla länder.  

På senaste tiden har också internetet blivit en gigant när det kommer till trendrapportering – och där är det främst bloggarna som bestämmer modet. 

Att skriva om ämnet mode är populärt, och är du intresserad av kläder så kan det vara roligt både att skriva oh läsa,  och de största modebloggarna har många läsare. De är dagens trendsättare, genom att fota och lägga ut bilder på plaggen som de bär. 

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel